CANALeven - van water veranderd in wijn.

  


"De wind waait waar hij wil" (Joh. 3). Zo ben ik bij de jongens gaan wonen die problemen hadden met drugs: de “Familia de Caná”. Kana was de plaats waar Jezus van water maakte (Joh. 2)DSC 0002 Marc Ockerman 4

Deze gemeenschap van drugsverslaafden begon 20 jaar geleden. “Padre Osvaldo”, picpus een Braziliaan van de centrale staat “Minas Gerais” leefde met deze jonge mensen mee. Hij is nu 87 jaar oud, maar nog altijd actief.
Eén van deze jongens is mij komen opzoeken in de parochie. Hij verbleef 9 maanden in deze therapeutische gemeenschap. Ik was geboeid door zijn verhaal. Zijn leven was van water veranderd in wijn. Nu ben ik al meer dan 10 jaar in deze familie.
Ik was ervan overtuigd dat onze missie vertrekt vanuit het leven zelf. De missionaris die midden in het leven staat van de mensen die hulp nodig hebben. In de goede dingen die we kunnen zien en voelen, maar ook in het negatieve.
De missie vertrekt vanuit een goede en bevrijdende boodschap. “Een mens leeft niet van brood alleen.” (Mt 4,4) Er zijn nog andere waarde nodig om te leven, echte waarden die ons bemoedigen en betekenis geven aan het leven en aan de missie.

Bijna tien jaar ben ik nu bij jongeren die verslaafd zijn en die de moed willen opbrengen om gelukkig te zijn. Drugs en andere leugens kunnen de leegte niet vullen die zij ervaren. Andere geneesmiddelen zijn er niet, tenzij de ontdekking dat de mens niet leeft van brood alleen, en dat hij moet op zoek gaan naar andere levensbelangrijke waarden.
In de gemeenschap wordt er veel gebeden. De Geest helpt hen door de donkerte. Ze moeten het licht zelf aansteken in hun leven. Als missionaris moet ik de moed en het geduld opbrengen om te wachten op hun innerlijke groei, moet ik hen de ruimte geven om terug iemand te kunnen zijn voor anderen…

De “familia de Caná” heeft momenteel een 50-tal jongeren, adolescenten en ook een vrouwelijke afdeling midden in de grootstad Belo Horizonte, de hoofdstad van de Braziliaanse staat “Minas Gerais”. De mannelijke afdeling ligt aan de rand van die stad, midden in de natuur (een grote boerderij met voetbalplein en zwemdok).

In Brazilië is er een spreekwoord dat zegt: “de água para vinho” dat iets kan veranderen van water in wijn. Dat is de zinspeling op het eerste wonder van Jezus in Kana van Galilea. Het wonder van Kana herhaalt zich in het leven van deze jonge mensen, na negen maanden verblijf in de gemeenschap: werk, discipline en spiritualiteit. Ze krijgen opnieuw vertrouwen in zichzelf en in hun lotgenoten. Het worden nieuwe mensen die leven van andere bronnen.

Ik wil er als missionaris, midden in het leven, zijn voor hen, bidden met hen en spreken over de bevrijdende woorden van het evangelie. Soms zijn er teleurstellingen en mislukkingen, maar dikwijls ook momenten van grote voldoening. God zelf blijft zijn werk doen, als wij ons ter beschikking stellen. Dat is missie: leven met mensen die hulp nodig hebben, nood aan verlossing en woorden die komen uit de mond van God.

DSC 0018 mark ockerman 1

 

Wilt u meer weten over de Familia de Caná, klik dan hier:

www.familiadecana.com.br

Familia de Caná is een van de projekten van S.O.S. Scheut-Ontwikkelings-Samenwerking-Brussel
IBAN: BE82 0000 9019 7468
projektnummer:09 055 006 

 MARK OCKERMAN CICM