Jongeren op zoek naar ChristusPanama 3

Van 21 januari tot 27 januari heb ik het voorrecht gehad aan de Wereldjongerendagen in Panama deel te nemen. Ik was er samen met 39 Antwerpse jongeren van 16 tot 20 jaar, 4 begeleiders en met de aanmoedigende aanwezigheid van Johan Bonny, bisschop van Antwerpen.

Eigenlijk had ik in september 2017 van de bisschop de opdracht gekregen om een groep van 50 jongeren van 17 tot 20 jaar samen te stellen die met mij naar Panama zou gaan. Dit project van het vicariaat Antwerpen zou twee jaar in beslag nemen, namelijk een jaar voor en een jaar na de Wereldjongerendagen. Het was dus van belang om de jongeren te vormen en te begeleiden, zodat hun deelname vruchtbaar zou zijn. Samen met een aantal medewerkers van het bisdom hebben wij een programma gemaakt waardoor de jongeren zich konden voorbereiden op deze speciale gebeurtenis.

Een ander doel van dit project, naast het spirituele aspect, was de grote diversiteit van ons bisdom te laten zien. Daarom was de diversiteit een belangrijk element bij de keuze van de kandidaten. Zij die aan de Wereldjongerendagen hebben meegedaan, hebben hun ‘roots’ in België, Armenië, Congo, Polen, Colombia, Kaapverdië, Kameroen, Kroatië en Ghana. Het toppunt van de voorbereiding was waarschijnlijk het weekend dat wij hebben georganiseerd om de banden tussen de jongeren te versterken.

Panama 1In Panama werden wij eerst en vooral geraakt door de buitengewone gastvrijheid van de Panamese mensen. Wij woonden in gastgezinnen. Ondanks de veranderingen die onze aanwezigheid bracht in hun dagelijkse leven beschouwden zij dit niet als een last, maar in tegendeel als een genade en een eer. Hun generositeit kunnen we nooit vergeten. Elke dag kregen wij een catechese door de twee aanwezige bisschoppen, die van Brugge en de onze. Na elke catechese volgde een tijd van reflectie in verschillende groepen. Daarna was het tijd voor de heilige eucharistie. Deze rijke spirituele en vrome sfeer was een belevenis voor hen die dit niet gewoon waren. Op vrijdag hebben wij een verzoeningsmoment gehad. Dat was een gelegenheid voor velen om voor de eerste keer de Heer in dit sacrament te ontmoeten.

Op zaterdagavond vond de nachtwake plaats rondom paus Franciscus. Onze jongeren waren in het bijzonder geraakt om te zien hoe zoveel leeftijdsgenoten fier en zelfs verliefd waren op hun geloof in Christus. Ze komen immers uit een land waar geloof als iets belachelijks of raars wordt beschouwd. Ze konden zien hoe jongeren van andere delen van de wereld van Jezus houden. Deze nachtwake heeft een grote rol gespeeld in het besef dat geloof iets moois en waardigs is. Daarom waren sommigen zeer emotioneel. Zij hebben tranen van vreugde en van vrede laten zien.

Het Panamaproject loopt tot juni 2019. Na de unieke ervaring van de reis is het nu belangrijk om het vuur van deze beleving te koesteren zodat het rijke en goede vruchten mag dragen. Wij zijn daarmee bezig met de hulp van de Heer. Wij hopen dat onze jongeren in staat zullen zijn te zeggen zoals de heilige Petrus: ‘Wij kunnen onmogelijk voor ons houden wat we gezien en gehoord hebben.’ Hand 4, 20.

Ghislain Toussé CICM